13 любопитни факта за сандвичите и бургерите

В „GODZILA“ също ги предлагаме – със свинско, с телешко, с пилешко. Докато се чудите кой бургер ви се хапва днес, прочетете няколко любопитни факта за бургерите и сандвичите като цяло.

Published on август 22, 2017

Сигурно хапвате сандвич поне веднъж дневно – домашно приготвен, от заведението за бързо хранене до офиса или за вечеря, когато сте седнали някъде да хапнете с приятели. Разновидностите му са безброй, но най-предпочитани са бургерите. Те са 60% от всички сандвичи, продавани в света. В „GODZILA“ също ги предлагаме – със свинско, с телешко, с пилешко.

Докато се чудите кой бургер ви се хапва днес, прочетете няколко любопитни факта за бургерите и сандвичите като цяло.

  • Изобретател на сандвича е Джон Монтагю, граф Сандвич. За да не прекъсне играта си на покер, той заповядал на слугата да му донесе студено месо между две филии хляб. Шушука се, че пълният стомах му помогнал да се съсредоточи в играта, за разлика от вече гладните си съперници, и да спечели.
  •  Бургерът е американско изобретение. Смята се, че името му е донесено от германските емигранти през XIX век. Първият бургер пък е създаден в ресторанта Louis' Lunch в Ню Хевън, щата Кънектикът, през 1900 година.

undefined

  • Обикновено бургерът, продаван в заведенията, съдържа около 400 калории. Затова е отлична идея за обяд и малко по-рискова идея за вечеря, освен ако не тренирате редовно.

    Според американски изследователи идеалният бургер съдържа минимум 35% месо и не повече от 50% хляб. Според оксфордски изследователи пък идеалният бургер е висок 7 см и има 9 пласта.
Ние в „GODZILA“ смятаме, че най-добрият бургер е вкусният. Затова го приготвяме от прясно, добре изпечено месо, свежи зеленчуци и с достатъчно сос.

  •  Най-популярният сандвич е с шунка и сирене. Следва го сандвичът с пилешко филе.Португалците пък са на друго мнение.
  • Техният типичен национален сандвич включва пържола, шунка, прясна наденица, сух колбас и сирене. Полива се целият с топене сирене.
  •  Сандвичите с фъстъчено масло и желе не са особено популярни у нас, макар че спокойно можете да си вземете и двете съставки от магазина, и да си приготвите тази вкусотия. Ако решите, опитайте. Ние ще ви кажем само, че в миналото тези сандвичи са били смятани за деликатес, достъпен само за висшето общество.
  •  Говори се, че Елвис е летял специално до Денвър, за да си купи сандвич с фъстъчено масло и желе от любимото си място за сандвичи.

undefined

  • Най-големият сандвич в света е направен в Иран през 2008 година. За съжаление не е записан в рекордите на Гинес. Хората не се стърпели и започнали да го ядат преди да бъде измерен официално.
  • Сандвичите са опасно изкушение. Това го знае най-добре крадецът минал успешно през множество механизми за сигурност и измъкнал под носа на полицията диаманти на стойност 100 милиона долара. Той все пак бил заловен след ДНК проба взета от захвърлен близо до мястото на престъплението, недояден сандвич.
  • Според учени от университета в Нюкасъл, сандвичът с бекон лекува махмурлук.
  •  Американците изяждат над 300 милиона сандвича всеки ден. (Имайте предвид, че цялото население на Америка е малко над 300 милиона.)
  • Британците пък харчат за сандвичи около 7,5 милиарда паунда годишно.

Не намерихме статистика колко сандвичи и бургери ядат годишно българите. Но пък сме сигурни, че бургерите в нашето меню са любими на клиентите ни. Опитайте ги и вие.