Как действат любимите ви подправки

Хапвате от тях всеки ден, но често забелязвате, че ги има, само ако са използвани в странна комбинация или някой е превишил обичайната доза. :D

Published on юни 18, 2017


Хапвате от тях всеки ден, но често забелязвате, че ги има, само ако са използвани в странна комбинация или някой е превишил обичайната доза. Подправките придават чар, аромат и специфичен вкус на ястието. Майсторското им използване превръща обикновените запечени картофки например в блюдо, на което не можете да се наситите. Освен това те помагат на организма ви да си набави необходимите му витамини, минерали и хранителни вещества. Някои подправки дори се използват като билки при определени здравословни проблеми.

Ние в „GODZILA“ сме почитатели на тези вълшебни добавки и днес ще ви разкажем повече за тях.

  • Чубрицата


Вероятно най-използваната подправка в българската кухня след солта и черния пипер. Слага се на запечените картофи, яхниите, пилешкото на фурна, всички мазни меса, боба, гъбената каша.

Богата е на витамин С, А и В1, В3 и В6. Дава на организма желязо, натрий, калций, манган, селен.

Намалява газовете в стомаха, подобрява храносмилането. От нея може да се прави чай, който помага при болки в гърлото и елиминира усещането за гадене.

  • Магданоз


Някои хора не го обичат и го подбутват настрани в чинията със салата. Други си го хапват с удоволствие. Във всеки случай той придава аромат и свежет на салатите, крем супите, пилешката супа. Използва се при готвенето на агнешко и телешко.

Богат е на витамин С и А, и на фолиева киселина (особено важна за бременните). Възбужда и подсилва апетита, дава енергия и е полезен за здравето на очите.

Можете да го срещнете в куп козметични рецепти за маски за здрава, лъскава коса и маски за лице, подходящи за мазна кожа.

  • Копър


Таратор, тиквички (приготвени по всякакъв начин), картофи соте, пилешка супа, лозови сарми – вкусът им няма да е същият без копър. Малко са хората, които не харесват аромата му.

Чаят от копър облекчава колики и болки в стомаха, нервен стомах. Помага при безсъние.

  • Джоджен


Вероятно веднага щом чуете „джоджен“ се сещате за боб чорба, боб яхния или боб на фурна. Тази подправка е задължителна и за повечето пролетни манджи. Подходяща е за ястия с коприва, лапад, агнешко. Върви чудесно с грах. Добре е да внимавате с нея – ароматът ѝ е много силен и лесно може да затъмни вкуса и мириса на останалите подправки в ястието. Действа ободряващо.
Чай от джоджен се пие при гадене, при подут стомах и газове. Има противоспазматично действие.

  • Риган


Нашето ризото с домашна наденичка и червен боб едва ли ще е толкова вкусно без риган. Тази подправка придава изтънчен вкус дори на печените картофи. Свинското и агнешкото печено не могат без нея. Ползва се и в някои рибни салати. Добавя се към пицата и спагетите. Комбинирана с мащерка придава божествен вкус и аромат на блюдата.

Риганът е богат на витамин С. Помага при подут корем и газове, възбужда апетита, действа успокояващо, полезен е за укрепване на имунната система.

  • Мащерка


Нейният аромат се усеща дълго. При ежедневното приготвяне на ястия домакините като че не я използват толкова често, но мащерката е подходяща добавка за месо (без телешко), риба, яйца. С нея пълненоното бутче има незабравим вкус – по-лек и свеж.

Подправката е богата на желязо, калций, витамин А, С, В и на фолиева киселина. Помага за подобряване на настроението и концентрацията и намаляване на напрежението.
Чаят от мащерка действа успокояващо, антимикробно и антиоксидантно, облекчава болките в корема.

Ястие с каква подправка ще си изберете от „GODZILA“ днес?