3 вида кюфтенца за лакомници на диета и вегетарианци

Помните ли, че любимата храна на Карлсон са кюфтенцата? Пухкавият, очарователен червенокоско с перка на гърба, може да поглъща огромни количества от тях.

Published on септември 17, 2017

Помните ли, че любимата храна на Карлсон са кюфтенцата? Пухкавият, очарователен червенокоско с перка на гърба, може да поглъща огромни количества от тях. И при вас ли е така? Обожавате кюфтенца и те са редовна част от менюто ви? Разбираме ви напълно и за нашия екип това е любимо ястие. Понеже не искаме да лишаваме нашите клиенти – вегетарианци от удоволствието да хапват кюфтенца, и защото знаем, че през лятото трябва да се пази фигурата, предлагаме ви 3 вида вкусни и полезни кюфтенца без месо.

Общото и за трите е, че са с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на полезни хранителни вещества. Идеални са за всеки, който се опитва да свали няколко килограма или поне да не качва нови. Ето какво можем да ви разкажем за тях.


Тиквичките са божествена храна за лятото. Те съдържат 95% вода, което значи, че хапването им намалява сериозно рисковете от дехидратация. Богати са на магнезий, калий, фолиева киселина, витамин В6, витамин А и витамин С.

Чудесна храна са за бременни дами, водят се за една от здравословните за сърцето храни, редовното им похапване оказва благотворно влияние върху регулирането на кръвното налягане.

  • В 100 грама тиквички има 25 калории.

Кюфтетата от тиквички са чудесно решение за обяд. Сервираме ги със сирене, млечен сос, копър и малко черен пипер. Ще ви дадат достатъчно енергия, за да се справите със следобедните си задачи. След като ги хапнете няма да ви стане тежко и да ви се доспи. А и вкусът им е свеж, плътен, божествен! Опитайте ги!

Киноа е без глутен и съдържа голямо количество протеини – около 20%. Хапвайки от нея, осигурявате на тялото си всичките 8 незаменими аминокиселини, които са му необходими.

Богата е също на фосфор, желязо, магнезий, калций, витамин В и Е, и фибри. Не съдържа глутен.

Киноа е идеална храна не само за вегетарианци и вегани, но и за спортисти, хора, които са подложени на голям стрес и обикновени любители на вкусната и разнообразна кухня. Ако сте на диета, важно е да знаете, че хапването на киноа ви дава усещане за ситост за по-дълго време и ускорява метаболизма. Предпочитана е също от господа, които искат да натрупат мускулна маса.

Кюфтенцата от киноа сервираме с краве сирене, маслини, копър, чесън и черен пипер. Към тях добавяме зелена салата с чери домати и млечен сос. Хапване, което ще ви даде енергия и сили.

Ако нямате сили и енергия, яжте спанак, повече спанак. Ако сте в лошо настроение, поръчайте си спанак. Ако сте на диета – има ли спанак в нея? Бременна сте? Хапвайте спанак редовно.

Този листен зеленчук е богат на калий, калций, магнезий, желязо, фолиева киселина, витамин А, витамин В (и по-конкретно витамините В1, В2, В6), витамин С и витамин К. Съдържа малко калории, но дава много енергия.

Може би го обичате повече суров и затова си поръчвате спаначена салата, но гледате с недоверие спаначените кюфтенца?

Е, пробвайте нашите, ще ви изненадат. Поднасяме ги с варени картофи, краве сирене, джоджен, черен пипер и млечен сос. Подправките, сиренето и картофите балансират леко металния вкус на готвения спанак. Ще ви хареса.

И така предлагаме ви 3 вида вкусни и полезни кюфтенца за обяд или вечеря. Поръчайте си някой от тях и добър апетит!