5 факта за българските ястия, които не знаехте + Викторина

Знаете ли колко е дълга най-дългата баница? Или какво лекува киселото мляко? Кликнете тук, за да разберете!

Published on юни 11, 2016

Какво ви идва на ум като чуете за българска кухня? Баница? Таратор? Сарми?
Екипът на GODZILA подбра 5 учудващи факта за нашите традиционни ястия, които малко хора знаят. Е, вземете си напитка и започвайте да четете.

1.Киселото мляко е лекарство



През XVI век тогавашният френски крал Франсоа I страдал от неизличима болест на стомаха. Известен османски лекар бил изпратен, за да излекува - с диета от овче кисело мляко! Както знаете, киселото мляко се вкиселява бързо и не може да запази свойствата си след дългият път, затова лекарят довел със себе си стадо овце. За кратко време Франсоа I се излекувал и популяризирал млякото в средата си.

2. Баница за Гинес

 

През 2013 пекарите от село Петърч изпекли баница дълга 175 метра. Използвани са над 60 кг брашно. Баницата влиза в рекордите на Гинес.
Въпреки това, през 2002 година, добричлии приготвят далеч по-дълга баница дълга цели 2 километра.

 

3.Българската Пастърма


Според легендата, прабългарите са били първите, които са приготвяли пастърмата по специфична рецепта. Те нарязвали конското месо на широки ивици и го слагали под седлата си и по време на дългите походи месото се осолявало от конската пот, придавайки на пастърмата специфичен вкус.


4. Уинстън Чърчил и българското вино

Нашето вино не е известно по целия свят като френското, но ние българите знаем, за уникалните му вкусови свойства. Изглежда, намира и видни почитатели из света. Британския политик, например си е поръчвал по 500 литра мелнишко вино на година.


5. Киселото мляко спира Паркинсон


И отново нещо интересно за българското кисело мляко. Немски учени наскоро откриха, че съставките D-лактат и гликолат, които се съдържат в киселото мляко могат развитието или излекуват болестта Паркинсон . Предстоят по-задълбочени изследвания и шанс за България да експортира кисело мляко по света.

Знаехте ли тези факти? Събудиха ли любопитството ви? Ако са ви харесали, споделете ги с приятели, за да ги зарадвате!


И за финал, GODZILA подготви кратка викторина(Quiz) , за да тества колко добре познавате българската кухня.

 

 

 

Споделете резултатите с приятели и вижте колко добре познават нашата кухня!