3 Съвета за Здравословно Хранене Които Можете да си Позволите

Какво да избягваме и какво можем да си позволим за да се храним здравословно

Published on март 15, 2017

Често опитите за здравословно хранене водят до повишаване на бюджета, който отделяме за храна. Нека опитаме да опровергаем това.

Здравословното хранене не означава просто временна диета. То е по-скоро нужно в ежедневието и трябва да се превърне в навик, вместо временно решение, на което да разчитаме за бързо отслабване.

Не е правилно да казваме, че съществува тайна за достъпното здравословно хранене, от което да се чувстваме добре и да поддържаме добра форма. Истината е в баланса и намирането на златната среда в комбинирането на различните видове храни, които приемаме.

Това не е нужно да води до повишаване на бюджета, а в по-разумното му разпределяне.

Нека разгледаме трите основни вида храни и как да ги комбинираме по най-правилния начин, както за тялото, така и за бюджета.

Балансирайте Въглехидратите


Един от основните причинители на затлъстяване. Обилно хранене с въглехидрати без тяхното разнообразяване с други видове храна, често води до повишаване на теглото и телесните мазнини.

Но това не означава, че въглехидратите не са ключови за здравословното хранене. Тънкостта се крие в избора на правилните въглехидрати.

Предпочитайте източници на комплексни въглехидрати като ориз, пълнозърнест хляб, овесени ядки и картофи. Те се усвояват бавно от организма и ни предпазват от рязко отделяне на инсулин. Комплексните въглехидрати съдържат витамини и фибри, които са полезни за тялото и помагат на храносмилателната система да работи по-гладко.

Самият начин на приготвяне на тези храни е от силно значение за запазването на здравословните им качества. Варенето и задушаването, за разлика от пърженето, запазват ценните съставки в храната и са по-леки за храносмилането.

Приемайте храни богати на въглехидрати в по-ранните часове на деня и ограничете прима им в по-късните.

Другата положителна страна, е че храни като комплексните въглехидрати не са тежки за който и да е бюджет и при правилният им прием, няма от какво да се страхуваме.

Не прекалявайте с протеините

Както при въглехидратите, така и при протеините, съществуват видове, които са по-подходящи за здравословна диета. Храни като риба, пилешко, патешко месо, бобови и ядки съдържат здравословни протеини и добър баланс от мазнини.

Протеините са важни за мускулатурата, но не бива да прекаляваме с тях. В зависимост от вашето тяло и нива на физическо натоварване, съществува натурален лимит на усвояване на протеини. Прескачането на този лимит затормозява тялото и означава, че протеините няма да бъдат усвоени, а изхвърлени.

Популярен начин за прием на протеини при здравословните диети е когато количеството на въглехидрати в самото ястие е минимално или напълно заместено от зеленчуци.

Протеините, също както комплексните въглехидрати се усвояват бавно от тялото, което води до допълнително натоварване на организма и храносмилателната система.

Не се страхувайте от мазнините

Често срещано мнение е, че колкото по-малко мазнини консумираме - толкова по-добре за талията. Всъщност, мазнините са един от най-важните фактори при сваляне на тегло и правилно функциониране на тялото.

По същият начин, както вашият автомобил се нуждае от качествено масло за дълготраен живот, така и тялото ви има нужда от правилните мазнини.

Под правилни мазнини имаме предвид зехтин, ядки, рибено масло и други мононенаситени мазнини, които покачват добрия холестерол и намалят лошия.

Нашият организъм не може да произвежда ненаситени мазнини сам, затова тяхното набавяне от хранителни продукти е задължително при всяка здравословна диета.

След като установихме най-често срещаните примери за здравословни храни е време да помислим как те да станат част от ежедневието ни. Възползвайте се от ястията в Менюто на ресторанти Godzila, което съдържа достатъчно идеи за ястия, които могат да бъдат приготвени със здравословни продукти.

В забързаното ежедневие много хора се хранят нездравословно, но както видяхме с помощта на три простички съвета това може да бъде лесно променено. Следвайте съветите за комбиниране на различните видове храни с малко постоянство и съвсем скоро ще почувствате коренна разлика във вашето тяло.