Обяд в офиса или навън - кое е по-добре?

Scroll-ването не прави храната по-вкусна!

Published on май 8, 2017

undefined

 

Всеки път, когато решите да обядвате пред компютъра, тялото ви тихичко пее тъжни песни. Ако не бяхте толкова заети да скролвате с мишката и да цъкате из Facebook, щяхте да го чуете, да проявите съчувствие към себе си. Все още не е късно! Ето ви няколко причини да излезете навън за обяд или да поръчате храна в офиса, но да обядвате заедно с колегите си на масата за оперативки или в кухнята, а не пред компютъра.

  • Позволявате на мозъка си да се възстанови и ставате по-продуктивни


    Непрестанното взиране в монитора, четенето на забавни или много полезни статии, не ви помага да си починете. Това, че не се занимавате с работата си, докато обядвате, не значи, че давате на мозъка си почивка. Съответно, до вечерта сте по-малко продуктивни и се чувствате по-уморени.
  • По-лесно намирате решение на конкретен работен проблем


    Доказано е, че ако сте зациклили върху някакъв проблем и не можете да намерите решение за него, трябва да го оставите настрана. Да се занимавате с нещо съвсем различно – физическа дейност, готвене, разходка. Така позволявате на мозъка си да сглоби всички парчета от мозайката и да ви даде решение. Нали се сещате – от онези, дето си мислим, че ей така са ни хрумнали. Изведнъж! В интерес на истината, никога не е изведнъж, но това е друга тема. По-важното е, че докато излезете в обедна, поръчате, хапнете и се върнете, може да ви сполети дълго търсеното решение. Лежерен обяд с колегите в кухнята също би свършил работа.
  •  Намалявате нивото на стрес


    Неангажиращите разговори с хора, които харесвате намаляват нивото на стреса. Излизайте за обяд с приятели или обядвайте с колеги, но без да говорите за работа. Това ще ви накара да се чувствате по-спокойни и отпочинали.

        През слънчевите дни се постарайте да излизате навън в обедната почивка. Витамин D, който получавате от слънчевите лъчи, в            комбинация с лека разходка, е гаранция за по-добре настроение.

        Ако все пак предпочитате да хапнете с колеги в офиса, излезте на терасата след обяда и постойте на слънце известно време.

  •   Храните се по-внимателно

        Всъщност, когато ядете пред монитора не може да се каже точно, че се храните. По-скоро хвърляте какво да е гориво в своята            машина, за да може да издържи до времето за лягане. А това на същата тази машина – вашето тяло – не се отразява толкова                добре.

         Ако обядвате навън или в кухнята на офиса, вие ядете бавно и сдъвквате добре всяка хапка. Бавното хранене ви спасява от               преяждане и усещане за тежест в стомаха, защото мисълта, че сте сити стига до мозъка ви преди да сте погълнали ненужно                 количество храна. А добре сдъвканата храна улеснява храносмилането и усвояването на полезните вещества от организма.

  • Обръщате повече внимание на това какво ядете

          Добре приготвеното ястие е наслада за очите, обонянието, небцето. Ще ви помогне да се откъснете от задачите и теготата на              деня. Чуйте само как звучи „пилешки късчета със сирене и зеленчуци“; „патладжан, запечен с пармезан, кашкавал, бяло, синьо            и топено сирене, доматен сос, лук, чесън, магданоз, пресен босилек“; „котлет от сьомга със зелена салата“ и домашен крем                 карамел. Можете да ги помиришете, започвате да слюноотделяте...

        Ако четете тази статия в обедната си почивка, затворете я. Поръчайте си нещо вкусно от „GODZILA“ ( http://godzila.bg/menu ) заедно с колегите или направо елате за обяд!